Exemplifică modalităţile de caracterizare a personajului, prin referire la un roman studiat (perioada de după al doilea război mondial).
Modalităţi de caracterizare a personajului în romanul „Moromeţii” de Marin Preda.
Ilie Moromete este personajul al romanului „Moromeţii”. Autorul foloseşte diferite mijloace de caracterizare a personajului:
- făcută de narator: dezvăluie un Moromete cu o personalitate complexă, un lider al satului, care are o plăcere deosebită de a sta de vorbă şi de a medita;
- făcută de alte personaje:
- Catrina se amuză de glumele lui. De cele mai multe ori îi face reproşuri şi crede că are sufletul negru de răutate şi de tutun.
- Cocoşilă îl face prost, dar în realitate îl admiră şi chiar îl invidiază pentru că ştia să găsească în ziar lucruri pe care el nu le vedea.
- autocaracterizare: „Domnule, eu totdeauna am dus o viaţă independentă” – libertatea interioară e trăsătura lui definitorie.
- Caracterizare indirectă dedusă din faptele personajului, care dezvăluie mai multe trăsături de caracter:
- Moromete are o fire reflexivă: se frământă gândindu-se la soarta ţăranilor dependenţi de roadele pământului, la Dumnezeu etc.
- Una din trăsăturile definitorii ale lui Moromete este disimularea, evidentă în majoritatea scenelor din roman.
- Se consideră superior celorlalţi. Înainte de întâlnirea din poiana fierăriei lui Iocan intră să se bărbierească şi se lasă aşteptat ca o vedetă.
- Nu scapă nici un prilej de a-i ironiza pe ceilalţi: când bea ţuică la Bălosu, când comentează articolele din ziar.
- Are tendinţa de a domina şi de a face ca lumea din jur să se mişte după voinţa lui.
- Are reacţii paradoxale: unde te aştepţi să se supere, el se amuză. De exemplu, în momentul în care câinele fură brânza de la masă, o ceartă pe Catrina: „De ce să mâncăm câinele, fa, e bun câinele de mâncat? E bun să te mănânce el pe tine.”
- Familia lui Moromete este una de tip patriarhal, el este un pater familias, a cărui autoritate e în declin.