![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Caracterizează personajul preferat dintr-un roman de G. Călinescu.
Felix Sima, definit chiar de Călinescu „martor şi actor”, deschide romanul prin descrierea casei lui Costache Giurgiuveanu, privită în detaliu şi îl încheie cu aceeaşi imagine a clădirii văzute din perspectiva eroziunii timpului. Romanul pune în centrul narativ al acţiunii formarea personalităţii lui Felix.
Ca participant direct la acţiune, Felix este personaj în roman. Tot Felix este cel care introduce cititorul într-o lume necunoscută, de care acesta ia act prin imaginile reflectate în conştiinţa acestui personaj-martor.
Felix Sima este fiul doctorului Iosif Sima, de la Iaşi, care murise şi-l lăsase pe băiat în grija tutorelui Costache Giurgiuveanu. Acesta din urmă era cumnatul tatălui său, deoarece fusese căsătorit cu singura lui soră, care murise cu mulţi ani în urmă.
După moartea mamei, cu mai bine de zece ani în urmă, după o lungă şi grea suferinţă şi după moartea tatălui în anul trecut, Felix moştenise „o casă cam veche, dar solidă şi rentabilă” şi „un oarecare depozit în bani”, pe care le administra moş Costache de un an de zile, de când rămăsese orfan. Tânărul venise la Bucureşti, la unchiul său, pentru a urma cursurile facultăţii de medicină.
Portretul fizic ilustrează, prin detaliile descrierii, portretul moral al personajului: „Faţa îi era juvenilă şi prelungă, aproape feminină din pricina şuviţelor mari de păr ce-i cădeau de sub şapcă, dar coloarea măslinie a obrazului şi tăietura elinică a nasului corectau printr-o notă voluntară întâia impresie”.
Comportamentul, gesturile, atitudinile, faptele, conturează încă de la început o fire raţională, lucidă, cu o mare nevoie de certitudini, cu fire analitică şi un spirit de observaţie foarte dezvoltat. De la început, Felix simte pentru Otilia o simpatie spontană, care se transformă în iubire, fiind chinuit de lupta ce se dă în sufletul său între a crede bârfele clanului Tulea şi a păstra o dragoste pură pentru fată. Îl descumpăneşte comportamentul derutant al Otiliei, nu-şi poate explica schimbările bruşte de atitudine ale fetei, trecerea ei de la o stare la alta. Plecarea Otiliei la Paris cu Pascalopol îl deznădăjduieşte, dar nu renunţă la carieră, ba dimpotrivă, eşecul în dragoste îl maturizează, Felix păstrând în amintire o iubire romantică şi înălţătoare. Lucid şi raţional, el înţelege că într-o societate degradată în esenţele ei morale, dragostea nu mai poate fi un sentiment pur, căsătoria devenind o afacere pentru supravieţuire şi nu o împlinire a iubirii.
În relaţiile cu celelalte personaje, Felix apare ca un intelectual superior, situându-se deasupra superficialităţii şi meschinăriei lumii burgheze, conducându-se după un cod superior de norme etice: „să-mi fac o educaţie de om. Voi fi ambiţios, nu orgolios”.
Ambiţios, aşadar, învaţă şi face eforturi deosebite de a se remarca pe plan profesional. Ferm şi tenace, munceşte cu seriozitate pentru a deveni un nume cunoscut în medicină, publică un studiu de specialitate într-o revistă franceză şi, cu îndârjire şi preocupare pentru cariera sa, devine profesor universitar, o autoritate medicală, căsătorindu-se, potrivit ambiţiei sale, cu fata unei personalităţi politice a vremii, care-i asigură şi un statut social superior.
Felix Sima evoluează de la adolescenţă la maturitate, trăind experienţa iubirii entuziaste şi ambiţia realizării pe plan profesional. De aceea, din acest unghi, romanul „Enigma Otiliei” poate fi considerat un bildungsroman.